Feţele lui Funeriu şi mustaţa lui Graur

Abandonând de ochii lumii iniţiativa de a comasa universităţile din oraşele mai mici cu cele din centre universitare mari (după modelul centralist-comunist) ministrul calculator de viteze de labă prezidenţială, Funeriu, dă cu flit universitarilor suceveni dovedind încă o dată că are idei puţine şi fixe. Funeriu sugerează de astă dată posibilitatea contopirii Universităţii sucevene cu o alta mai mare. Şi pentru că,într-un acces târziu de demnitate rectorul Graur şi cei de pe lângă el se plânge că Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost defavorizată la clasificare, acelaşi încruntat Funeriu susură suav că această clasificare a unităţilor din învăţământul superior nu afectează în fapt aceste unităţi.
Probabil că pierderea unor sume substanţiale ,în special pentru investiţii nu afectează suficient Universitatea din Suceava. Adică încă nu e făcută praf dintr-o mişcare…Cu glasul său reprezentând chiar vocea raţiunii, Funeriu apreciază că această clasificare oglindeşte o stare de fapt la un anumit moment.
Eu traduc altfel cee ce văd şi citesc. Universitarii suceveni au fost extrem de cuminţi şi aproape invizibili în toată degringolada produsă încă de acum doi ani, de la lansarea noului proiect al Legii Învăţământului. În timp ce alte centre universitare au cârâit câte ceva, luându-se în colţi cu copilul de suflet al lui Băsescu numit Funeriu, în Universitatea suceveană nimeni nu a zis nimic. Adică nu a zis nimic pe faţă, pentru că, pe la colţuri, în buna tradiţie românească, au zis mai toţi câte ceva. Au fost copiii cuminţi ai sistemului. Ba au avut şi o doică bunuţă, fiică de medic, parlamentar,care le-a curmat cu biberonul politic orăcăielile incoerente. Ei bine, aceasta este răsplata, după şablonul Băsescu, cuvenită celor ce cooperează, tac mâlc şi înghit tot, până la ultima picătură. Aşa precum încrucişătorul şi-a abandonat de-a lungul timpului toţi colaboratorii apropiaţi, pe toţi cei ce l-au sprijinit şi ajutat în anumite momente, dându-le chiar şi câte un ghiont pentru a fi sigur de rezultat, aşa răsplăteşte şi ministrul educaţiei cuminţenia feciorelnică a universitarilor suceveni.
I-a simţit lipsiţi de vlagă, dezbinaţi şi chiar fără iniţiativă. A văzut de la mare distanţă lipsa unor asociaţii studenţeşti puternice ,apte să se bată şi în stradă pentru idei şi drepturi, aşa că, firesc , a tras din toate poziţiile.
Că s-a zbârlit mustaţa rectorului e ceva tardiv…Funeriu, cu cele câteva cuvinte prezente în vocabularul său, face, în continuare, legea. Iar după noua lege cuminţenia se răsplăteşte prin trimiterea la colţ…

Reclame