Cât o mai…lungeşte Lungu ?

Veşti bune, popor sucevean! V-aţi gândit cumva că primarele Lungu are de gând să vă lase pe mâna altuia în următorii ani ? Ei bine, este cazul să vă liniştiţi bătăile dezordonate ale inimilor,pentru că vajnicul gospodar galben, devenit portocaliu, nu are de gând să se lase mişcat din fotoliul din Areni (unde, pe vremuri era loc de execuţie…)
Îmi fac mea culpa, pentru că de multe ori am scris nu tocmai amabil la adresa domniei sale. Dar , întocmai precum preşedintele Traian Băsescu,am procedat şi eu la o reevaluare a personajului şi trebuie, spăşit, să recunosc meritele omului.
După mine, primarul Sucevei este cel mai mare strateg. Staţi aşa! Nu vă luaţi cu mine în clanţă, pentru că voi argumenta această afirmaţie. Care dintre voi sunteţi în stare să ţineţi un oraş cu peste o sută de mii de locuitori într-un continuu şantier? Puteţi planifica mai bine atâta mizerie, zgomot, disconfort, ambuiteiaje? Tare mă îndoiesc. Dacă vi s-a părut haotic tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti ani, aflaţi că unele străzi au fost găurite şi indreptate şi iar găurite să se mai lucreze câte ceva numai din cauza opoziţiei din Consiliul Local. Dacă vi se pare că pute a rahat în anumite zone din oraş unde tocmai au fost schimbate conductele de canalizare şi pluvial, aflaţi că…vi se pare. Vă sugestionaţi aşa, aiurea, să vă pută când treceţi prin zona Ambro sau pe la Piaţa mică. Da’ nu este adevărat. Totul este sub control, condus de bagheta magică a primarului.
Domnul Lungu este mai apoi o verigă importantă în dezvolarea serviciilor din municipiu. Câţi dintre dumneavoastră nu au trebuit să-şi schimbe elementele de direcţie de la maşini? Şi nu numai o dată. Ca urmare, service-urile auto din oraş îi pot fi recunoscătoare. La fel şi staţiile de alimentare cu combustibil întrucât,ca urmare a blocajelor şi a rutelor ocolitoare, cu toţii am consumat mai mult combustibil. Şi uite aşa, numai cei ce nu înţeleg mecanismele economice pot să-l condamne pe primar…
Şi ca să fiţi liniştitţi până la capăt,trebuie să luaţi la cunoştinţă că următorul mandat, pe care Lungu îl şi vede adjudecat (şi dacă opoziţia nu va găsi un OM, are toate şansele să fie precum speră el…) va fi dedicat înfrumuseţării oraşului. Dacă îmi amintesc bine, asta era o temă pe care a folosit-o şi la precedentele alegeri locale.Dimpreună cu tema asfaltarii străzilor în pantă din cartierul Burdujeni Sat ,de pe care se colectează după fiecare ploaie tone întregi de pietriş. Acu’, se zice că va începe asfaltarea a trei dintre aceste străzi. Restul…vor fi promise înainte de alegeri,probabil la pachet cu trotuarele de pe principalele artere ale zonei. O anumită firmă trebuie, normal să nu rămână fără contracte cu municipalitatea. Vom vedea ce se va întâmpla, întrucât mizând pe slaba memorie a cetăţenilor, a mai promis şi asfalt şi trotuare în urmă cu mai bine de trei ani, când se afla în campanie electorală, iar burdujenenii se aflau în cizme de cauciuc, cu glodul până la genunchi,drumurile ca după bombardament şi curţile găurite precum şvaiţerul….Şi tot atunci a promis şcoală,grădiniţă şi dispensar în zonă. Nu-i nimic…Le va promite din nou, atunci când va veni să strângă mâinile babelor şi moşilor prin zonă şi se va prezenta cu găleţi portocalii la porţi (sau cu biciclete???).
E greu să înfrumuseţezi ceva ce nu are nici o noimă. Mandatele domnului Lungu se remarcă printr-o ciudată (dez)ordine în construcţii şi lipsă de perspectivă a dezvoltării ulterioare a oraşului. Cu o frenezie rar întâlnită s-au „retrocedat” tot felul de suprafeţe între blocuri, în zone care mai aveau ceva verdeaţă, construindu-se( mă întreb cu ce fel de autorizaţie), buticuri, garaje sau chiar locuinţe. Nu au scăpat de invazia pseudo-urbanistică nici măcar trotuarele şi-aşa destul de încercate ale târgului. Şi în loc să se caute descongestionarea centrului oraşului a continuat construcţia de obiective care generează aglomeraţie exact în acelaşi spaţiu. Eu ştiu că la Prelipca, gospodarul caută să obţină cât mai multe culturi posibil de pe cât mai puţin spaţiu. Dar planificarea dezvoltării unui oraş nu e totuna cu amplasarea straturilor de zarzavat.
Sunt gata să fac un pariu. „Înfrumuseţarea” prevăzută de dom’ primar va costa municipalitatea de 3-4 ori mai mult decât în mod normal. Pentru că ea, municipalitatea, nu se va duce la furnizor direct să cumpere cu câţiva lei pomişorul sau sacul de iarbă. Va organiza o licitaţie, va câştiga cine trebuie şi în mod cu totul legal circuitul banului în partid va fi reîntregit.
Întrebarea este însă alta: mai are cineva răbdare şi o rezervă atât de mare de credulitate să aştepte să şi vadă realizate cele anunţate? Nu a avut dom’ Lungu suficient credit deja? Nu este cazul să-şi facă (aşa cum făcea când era utecist şi membru de partid) autocritica şi să ne mai lase. Că parcă s-a lungit destul…

Reclame