Abramburica propune o nouă abrambureală

Cine nu stă tocmai rău cu ţinerea de minte îşi va aminti care era porecla Ecaterinei Andronescu în perioada în care ocupa fotoliul de ministru al învăţământului: Abramburica. Indiferent dacă este dispusă să accepte sau nu, dumneaei se înscrie “cu cinste” în şirul ministrilor care au dezorganizat învăţământul românesc în ultimii douăzeci de ani, aducându-l firesc, am putea zice, până în epoca Funeriu.
Nu poate fi contestat faptul că sitemul de învăţământ, ca şi cel de sănătate au cunoscut o succesiune de experimente legate,fiecare,de persoanele care au deţinut respectivele portofolii. Funeriu este odios ,din punctul meu de vedere, dar dacă nu s-ar fi înregistrat în acest domeniu nici o sincopă pănă în momentul în care calculatorul vitezei labei prezidenţiale a devenit ministru, puteam să-l condamnăm numai şi numai pe el pentru rezultatele proaste din acest an.
Numai că Funeriu nu este decât moţul din vârful rahatului. Ani de zile nu a existat nici un fel de coerenţă a măsurilor luate în învăţământ. Nici un fel de viziune legată de pregătirea generală sau de cea de specialitate. Cât despre studii legate de oportunitatea unor specializări şi posibila integrare a absolvenţilor într-un circuit economico-social real nici nu are rost să încercăm a aminti.
Doamna Abramburica (pardon, Andonescu) vine cu un proiect halucinant. Loazele care nu au luat bacalaureatul, să se poată înscrie, totuşi, la facultate, urmând ca în cazul promovării examenului în sesiunea de anul viitor, să poată trece direct în anul doi de facultate.
Ca absolvent al unui sistem care proceda la examinări periodice ale cunoştinţelor nu pot decât să afirm că astfel se deschide larg uşa nemuncii, şmecheriei şi imposturii. Dacă în urmă cu ceva ani tinerii “supravieţuiau” examenelor de admitere, de treaptă, de bacalaureat şi mai apoi, iar, de admitere la facultate, nu văd opreliştile obiective care ar impiedeca orice tânăr să abordeze cu responsabilitate măcar un examen de aşa-zisă maturitate ,cum este bac-ul. În ţări pe care le toooot iau drept exemplu domnii şi doamnele care au condus învăţământul românesc, schimbările de formă ale sistemelor de învăţământ au fost minime. Au fost aduse la zi cunoştinţele pe care cei ce urmează o formă de învăţământ are trebui să le posede. În rest…totul merge pe căi ce şi-au dovedit valabilitatea deja.
Apariţia fantastică a doamnei Andronescu şi tapajul care se face în jurul acestui subiect devedeşte încă o data, dacă mai era nevoie, că garniturile din fruntea partidelor de opoziţie sunt tocite şi că eventualele figuri din eşalonul doi încă nu se pot afirma. Sau poate că acestea nu există, fiind depersonalizate şi identificate cu mentorii lor până la totală confuzie. Vreau să văd puterea băsistă cât mai repede înlocuită. Din păcate nu prea văd cu ce.
Să fim realişti! Doamna Andronescu nu plânge de mila looserilor din acest an , care, vezi Doamne, au irosit o şansă de reuşită în viaţă, ci din pricina faptului că numărul celor intraţi în universităţi este mai mic,de aici rezultând mai puţini bani atât din buget cât şi din taxele pe care o bună parte dintre aceştia le-ar plăti. În final este vorba de bani…
Cât despre interesul pentru carte a celor ce au ratat bac-ul în sesiunea de vară s-a văzut. Plajă, excursii, petreceri. Acestea au fost preocupările lor. La urma urmei, pot ajunge,după pohta preşedintelui, barmani şi tinichigii şi fără bacalaureat. Sau pot dansa la bară şi face chat (că tot sunt pline ziarele de oferte de acest gen) şi fără să fi promovat examenele de matematică, română ori competenţe la…orice…

Reclame