Ocupaţi Piaţa Prefecturii!

Ceea ce mediile de informaţii ,dar şi cele ale căror preocupare o reprezintă securitatea, numesc începutul unei revoluţii internaţionale, respectiv mişcarea Ocuppy Wall Street, a declanşat tot felul de reacţii şi atitudini la nivel mondial. Într-o bună tradiţie românească reacţia cetăţenului de rând este aproape nulă.
Victime ale jocurilor finanţiştilor de pe Wall Street, americanii refuză să mai plătească din munca lor speculaţiile nereuşite ale celor din zgârie-norii Manhattanului şi experimentele financiare încercate în ultimii ani. Ei sunt cei ce s-au trezit în imposibilitatea de a-şi mai putea plăti ratele şi au rămas pe drumuri, ei s-au trezit fără economiile depuse în bănci şi tot ei sunt cei ce după o viaţă de muncă au descoperit că fondurile de pensii la care au cotizat nu mai au posibilitatea de a le plăti pensiile. Atât timp cât acest cutremur nu ne-a afectat în aceeaşi măsură ca pe americani, rămânem frumuşel şi cugetăm, asemeni ciobanului mioritic şi facem tot felul de planuri fantasmagorice legate de viitor. Nu vedem „moartea” financiară, plănuim nunta şi cumetria politică. Bag seamă că scăderile de salarii nu au fost suficiente, numărul de concediaţi o fi fiind nesemnificativ,iar faptul că pensionarii mor din lipsa medicamentelor sau a mijloacelor de subzistenţă e ceva absolut secundar în trecerea noastră prin Univers.
În timp ce sindicatele din multe ţări au anunţat deja acţiuni de solidaritate cu această mişcare pornită în chiar inima sistemului capitalist, sindicatele din România nu au nici măcar tăria de a se bate cu guvernul din cauza zecilor de motive concrete care vor face viaţa tuturor mult mai grea în următoarele luni. Liderii de sindicat, mulţi dintre ei angajaţi politic, au de toate. Oamenii care i-au propulsat în acele poziţii nu. Dar nu mai au nici măcar amintirea atitudinii pe care ar trebui s-o aibă faţă de cei ce trăiesc în cârca lor…
În multe locuri din lume vor fi ocupate simbolic zone din apropierea sediilor instituţiilor bancare şi ale autorităţilor. Fac pariu că într-un târg ca Suceava nimeni nu va veni în piaţa din faţa Prefecturii pentru a se solidariza cu această mişcare care,în ultimă instanţă nu-i decât un strigăt al omului de rând împotriva nedreptăţilor sociale. Nimeni nu are motivaţia de a numi ceea ce se întâmplă deja de zile bune în America drept un curent de sorginte comunistă. La urma urmei, însăşi această mare uniune de state a apărut ca răspuns la tirania regimurilor Europei secolului al XVIII-lea şi a nedreptăţilor sociale ale epocii, iar căutarea fericirii este stipulată în Constituţia americană. Iar dacă economişti de prestigiu afirmă că trăim perioada de autodevorare a capitalismului,înseamnă că ne aşteaptă vremuri tulburi. În vremuri tulburi solidaritatea este cea care salvează individul şi prin el,societatea. Solidaritatea este o valoare pe care, dacă am avut-o vreodată, trebuie să o fi pierdut ,mai ales în ultimii ani. Şi odată cu ea şi spiritul civic şi demnitatea individuală şi cea colectivă. A!!!…Am uitat…suntem buni creştini şi întoarcem şi celălalt obraz… O fi fiind bună, pentru accederea în Împărăţia Cerurilor, această atitudine. Numai că aici, unde băseşte Traian, e numai bună pentru a te trimite hrană la lei. (nu neapărat ai Băncii Naţionale…)
Idei???Ocupă cineva Piaţa unde Flutur vinde produse „tradiţionale” injectate cu soluţie salină?Protestează cineva împotriva îndatorării noastre şi a copiilor noştri la nivel naţional prin politicile clarvăzătoare ale lui Boc şi la nivel local prin „gospodărirea” de zarzavagiu a lui Lungu?Mira-m-aş…

Reclame