Preţul (ne)schimbării

Pe la început de an,când mii de şoferi nemulţumiţi blocau staţii de distribuţie a carburanţilor ori exasperau personalul acestora plătind în cele mai mici posibile diviziuni ale monedei naţionale,pentru a alimenta cantităţi infime,membrii Opoziţiei deveniseră foarte vocali şi foarte convinşi că vor produce o schimbare. Rând pe rând au apărut somităţile cu specializări economice care demonstrau că nu poti plăti acciză şi apoi impozit pe acciză, că nicăieri în lumea asta nu există exemplu mai flagrant de dublă impozitare în dispreţul legii, că preţul nu era justificat întrutotul de cotaţiile petrolului la bursele internaţionale ori de cursul de schimb leu-euro, că…. Bun!Fantastic!Nemaipomenit!…
Urmarea?Nu s-a văzut nici în buzunarele şi nici în rezervoarele românilor. În fapt nimic nu s-a schimbat şi ne vedem,din nou, ameninţaţi de creşterea preţului combustibililor şi a energiei electrice, deşi piaţa acestora nu a înregistrat tulburări care să justifice cu adevărat aceste creşteri. Oare ce s-o fi întâmplat între timp? A dat miopia în reprezentanţii Opoziţiei de nu mai vede nimeni preţurile ? Vor fi renunţat ,cu toţii, peste noapte,la maşini şi vor fi circulând, asemeni olandezilor ori danezilor, cu bicicletele? Vor fi primit ,oare semnale clare că în fapt electoratul nu este nemulţumit de aceste creşteri ci le salută cu mândrie proletară? Ori va fi vorba pur şi simplu de nişte complicităţi care nu pot fi rupte peste noapte, de nişte interese care datează dinaintea ultimelor alegeri şi care vor continua şi după cele ce vor urma???Sau poate că li s-a amintit opozanţilor de astăzi că acelaşi regim se aplica şi în timpurile în care şi ei, pe rând ori împreună, au participat la guvernare? Li se va fi amintit ,oare de privatizări cu iz de dosar? De compromisuri cu aer penal din trecut? Nu putem şti cu siguranţă. Cert este doar faptul că nimeni nu a mai încercat să „tragă” preţurile în jos şi că,cel puţin pentru moment, în ciuda îmbăţoşărilor de pe la televizoare nimeni nu a venit cu o soluţie de potolire a pieţei energetice româneşti. Românii rămân captivi distribuitorilor de gaze,electricitate ori combustibili în urma „inspiratelor” privatizări şi asocieri făcute de toate formaţiunile ce s-au perindat pe la guvernare. Făcute doar pentru a fi făcute, acestea s-au dovedit într-un procent înspăimântător,dăunătoare economiei şi populaţiei şi aducătoare de bani celor câteva mii de isteţi care au pătruns în clasamentele celor mai bogaţi.
Schimbare?! Da…ar fi cazul să existe schimbare. Numai că, în ciuda credinţelor noastre naive, nu-i avem, încă, pe cei în stare să aducă schimbarea. Şi indiferent de declaraţiile de presă complicităţile la tunuri pe bani publici vor continua, abuzurile dictate de interesele din teritoriu vor rămâne aceleaşi ,iar fraierul care va vota sperând la schimbare va fi mai bolnav, mai flămând şi mai sărac decât acum. Pentru că el şi numai el plăteşte dintotdeauna preţul ne-schimbării!!!

Reclame