Ha. ha. ha...B.O.R.-cel mai tare gheşeft e !

Şi pentru că, nu-i aşa, suntem o naţiune plină de spiritualitate, am mai produs un sfânt. Un sfânt care joacă şi de această dată,un rol pre-electoral. Pentru cei ce ar încerca să conteste aceste afirmaţii, simpla prezenţă a lui Traian Băsescu în mijlocul impresionantului sobor de preoţi, surprins cu veşnica lui hăhăială (nu pomenire) este un argument suficient de puternic.
Conform unei lungi tradiţii, şi de această dată Biserica Orodoxă Română a dovedit că este implicată în jocurile politice. Ale celui mai puternic la un moment dat. Dacă la aniversarea regelui Mihai nici capul BOR şi nici preşedintele Băsescu nu au fost prezenţi, iată că de astă dată au găsit prilejul de a se întâlni şi de a se susţine reciproc. Daniel îi este dator lui Băse pentru halca de pământ din buricul Bucureştiului pe care îşi va înălţa mult dorita catedrală a mântuirii banilor românilor, iar Băse îi e dator lui Daniel pentru profunda implicare a preoţilor în campaniile electorale, ca agenţi electorali cu o influenţă covârşitoare în “orientarea” votanţilor. Cel puţin a părţii mai puţin educate şi mai credule. Pentru că BOR dispune de unul dintre cele mai numeroase aparate birocratice din România. Nu au fost făcute publice nici un fel de date privind numărul clerului din România şi mai ales dinamica lui din anii de după ’89, dar armata în sutane este ,probabil, la fel de numeroasă precum cea care încă mai poartă uniformă şi armă. În timp ce sute de şcoli şi zeci de spitale au fost desfiinţate la nivel naţional, în timp ce localităţi întregi devin zone fantomă, cu doar câţiva locuitori, sute de biserici răsar pe întreg teritoriul ţării. Şi în timp ce se renunţă la serviciile medicilor, pompierilor, poliţiştilor, vameşilor ,funcţionarilor,profesorilor, numărul preoţilor a crescut constant şi se pare că toată lumea uită că şi aceştia sunt plătiţi tot de la buget. De ce naiba să investim în şcoli? De acolo vor ieşi oameni care, mai devreme sau mai târziu îşi vor pune întrebări şi care, mai ştii (?) ar putea chiar să aibă niscai iniţiative şi să ia la scuturat pe toţi cei ce de atâţia ani le vând gogoşi şi se joacă cu sentimentele, speranţele şi destinele lor. Pe când în biserică ţi se va aminti mereu să-i dai lui Băse ce-i a lui Băse şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu. Dar cum Băse (sau oricare alt prea-puternic al momentului) este tot un fel de Dumnezeu pe pământ, atunci să-i dăm şi partea ce apartine exclusive Divinităţii tot lui. Pentru rezultate sigure !!!
Extrem de importantă mi s-a părut declaraţia din aceste zile a capilor BOR potrivit căreia, pentru construirea Catedralei Neamului nu se va mai recurge la credit bancar. Vezi Doamne ,cele 100 de milioane de euro au putut fi strânşi doar prin donaţiile credincioşilor. Vreau din tot sufletul să văd care altă afacere din România de astăzi ar putea produce într-un timp atât de scurt lichidităţile necesare unei asemenea intreprinderi uriaşe. Nu cred că poate fi egalată nici de râvna celor care vând energie ieftină din apartamente de bloc…Pentru tot omul care are ochi să vadă şi minte care să judece, rezultă că dincolo de tămîie, lumânări, moaşte, procesiuni şi pupături de poale, BOR este cea mai grozavă afacere a ultimilor zeci de ani. Probabil cel mai mare agent imobiliar, cu cele mai mari şi diverse proprietăţi funciare,stabilimente de agrement, hoteliere, agenţie de turism şi bancă. Probabil construite şi structurate după înseşi îndrumările lui Iisus,cel care nu a posedat nimic pe lumea aceasta şi a dat tot ceea ce I se oferea tuturor celor întâlniţi în cale…
Ceea ce face din această instituţie cel mai tare jucător din economia românească (chiar dacă la nivel declarativ BOR nu este o societate comercială,deşi desfăşoară tot felul de activităţi cu profil economic) este faptul că nu este fiscalizată. Că în fapt nimeni nu poate şti cu exactitate câţi bani circulă prin puşculiţa Patriarhiei Române şi mai ales de unde provin aceşti bani şi care este destinaţia lor finală reală.

Reclame