La vot, cu popa…înainte marş!

Că Biserica Ortodoxă Română a fost unul dintre cei mai importanţi agenţi electorali nu poate fi negat. „Prea-sfinţii” şi-au văzut de interesele lor şi imparţiali precum îi ştim, au obţinut loturi în exploatare pentru casele parohiale,păduri, clădiri,ba chiar şi foste cazinouri şi profitând de jocul la mai multe capete practicat ,a infiinţat azi o firmă de turism, mâine o cooperativă de credit,în altă zi o fabricuţă de articole destinate fericirii de pe cealaltă lume , devenind un adevărat concern. Nu este botezată această mare putere economică,încă, Iisus SRL, dar în fapt există şi acţionează exclusiv în folosul propriu. Acţiunile umanitare consumă o parte infimă din imensa avere pe care o manipulează bisericile.
Că un popă sau altul cer bani pentru tot felul de năzbâtii, nu mă miră. La urma urmei,construcţia sau repararea unui edificiu bisericesc este o bună oportunitate de a mai face câte ceva şi pe lângă ceea ce ar trebui să fie destinaţia reală a banilor. Ba îşi face preotul un gard nou, sau chiar o casă, ba porneşte o afacere cu flori,coroane şi sicrie, ba cumpără tractoare şi maşini şi le închiriază sau vânde enoriaşilor…Concluzia este că banii intră într-un circuit care de cele mai multe ori este imposibil de urmărit. Ceea ce se vede în schimb este exact ceea ce am amintit. Ce mă miră este însă scurta ţinere de minte, ca să nu spun prostia domnilor din politică ce se fac a uita că cei pentru care cer azi bani, ieri le-au întors spatele şi i-au ajutat pe cei ce în prezent ţin banii la puşculiţă. Şi cum de la aceia nu mai pot lua (probabil că le bat obrazul…”Ce e mă? Nu vă mai ajunge?Cât să vă mai dăm?) ce poate fi mai firesc decât să ceară de la cei ce speră a lua puterea?
Că PSD-ul cere bănuţi pentru oropsiţii părinţei iubitori de arginţi şi iute cheltuitori, mai pot înţelege. Au obţinut într-o anume etapă ceva câştiguri de pe urma conlucrării pe linie politică cu tovarăşii lor în sutană. La urma urmei, unii dintre ei funcţionaseră şi în regimul comunist,având chiar şi grade în anumite structuri care nu au dispărut. Nici din partide şi nici din Biserică. Dar ca liberal să te apuci să ceri bani pentru ceva ce nu are finalitate într-un circuit economic real, este cel puţin ciudat. Sau poate că nu am înţeles eu cât de ataşaţi sunt liberalii de valorile naţionale…Se poate şi asta!
Oricum, dacă până de curând eram hotărât să încerc să ajut ,după puterile mele, alianţa formată cu scopul de a scăpa de termitele portocalii, astăzi renunţ în a mă mai entuziasma. Este clar că trebuie scăpat de PDL. E clar că Băsescu şi gaşca lui trebuie să sfârşească nu numai la coşul de gunoi al istoriei, dar şi după gratii. Însă este la fel de clar că alianţa nu este o adevărată schimbare. De ce???Pentru că , oricum, banii nu vor fi cheltuiţi nici de această dată, pentru ceea ce e prioritar, pentru ceea ce ne-ar permite să ieşim din groapa în care ne-au afundat. Experienţa cumplită a Convenţiei Democratice ne-a arătat ce se poate întâmpla atunci când toate se împart după algoritm. Să alegem USL doar pentru că reprezintă un rău teoretic mai mic???Nu este un motiv suficient de bun. Ce ar fi dacă am putea vota o formaţiune, o persoană, (dacă ar exista!) pentru simplul fapt că e bună şi cel puţin încearcă să se ţină de cuvânt?
Oare dacă ne rugăm împreună cu parohii care mai fac rost de ceva bani va ajuta???Ori dacă îi dăm lui Pimen câtă pădure vrea?Ori dacă îi punem la dispoziţie lui Daniel sutele de milioane de euro de care are nevoie să îşi înalţe „viziunea” ? Dar moaştele ce fac???

Reclame