Puţin realism nu strică!

Sunt deja patru ani de când oraşul a devenit de nesuportat pe perioada verii. Sunt deja patru ani de când sub umbrela pe care o poate reprezenta motivaţia necesităţii efectuării unor reparaţii sau a extinderii unor utilităţi, avem de a face în fapt cu măsura nepriceperii municipalităţii şi a partenerilor acesteia în a asigura desfăşurarea unor operaţiuni fără pedepsirea populaţiei. Şi când folosesc acest termen el este folosit cu sensul său propriu, pentru că, felul în care minţile sclipitoare ale secolului XXI ştiu să organizeze orice tip de operaţiuni ce implică infrastructura, lovesc repetat şi în moduri variate în populaţie Sucevei.
În câteva zile se va intra în campania electorală ce are ca ţintă ocuparea locurilor în administraţia locală.
Ceea ce nu au înţeles unii dintre cei ce şi-au anunţat deja participarea, între care şi actualul primar, este că şi răbdarea are o limită. Motivaţii de genul “am făcut…” nu sunt suficiente dacă ceea ce ai făcut (şi nu cu bani de acasă, ori cu bani de la partid) a costat populaţia mai mult decât moţul cu care vrei să te împăunezi. Dacă are domul Lungu curajul să facă un calcul, să spună cat ne-au costat pe noi, sucevenii, în unităţi de timp, degringolada creată de lucrările de înlocuire a reţelelor de apă. Cât a costat în termeni materiali şi al calităţii aerului, surplusul de combustibil ars de vehiculele ce se deplaseaza într-un oraş blocat, cât costă piesele şi reparaţiile necesare în urma distrugerii aceloraşi vehicule prin tranşeele cu care municipalitatea, prin cei agreaţi a executa acestea lucrări ne-a blagoslovit. Nu pot înţelege conform cărei cutume trebuie să râcâi asfaltul azi şi să acoperi porţiunea decopertată după o saptamână sau două. Nu înţeleg de ce, pe bani europeni (sanchi) sau nu, bordurile şi pavelele în anumite zone trebuie înlocuite la scurt timp după ce deja se făcuse acest lucru. Nu pot înţelege de ce, deşi se ştia că se va interveni pentru modernizarea instalaţiilor de iluminare, s-a intervenit pe trotuare, cu pavele, pentru ca apoi acestea să fie demontate în vederea executării cablării subterane şi mai apoi să se aşeze din nou pavimentul. Situaţia aceasta nu a fost singulară. Strada Gheorghe Doja a fost martora unor succesive “asalturi” ale constructorilor care azi turnau asfalt unde se introduseseră noile conducte de apă şi canal pentru ca mâine să spargă acelaşi asfalt întrucât uitaseră să facă racorduri laterale.
Să apară cineva şi să se bată cu pumnul în piept pentru ce s-a făcut, fără a avea curajul să analizeze preţul real cu care s-a făcut acel ceva, este o dovadă de neseriozitate. Cu atât mai mult cu cât acel ceva probabil că nici nu este la nivelul calitativ dorit. Şi nu trebuie să fii savant pentru a sesiza mirosurile insuportabile din anumite zone din oraş pentru a-ţi da seama că reţeaua nu funcţionează cum ar trebui.
Şi dacă tot se laudă domnul primar cu realizările lui, îi voi aminti de un lucru care în ciuda solicitărilor cetăţenilor care l-au trimis la Primărie (eu nu i-am dat acest credit) nu l-a rezolvat nici până astăzi. Deşi I s-a sesizat în mai multe rânduri că pe traseul de maxi-taxi care leagă oraşul de cartierul Burdujeni-sat beneficiarii licenţelor de transport îşi fac propriul program şi nu acoperă intervalul orar anunţat (5-23), nu s-a luat nici un fel de măsură împotriva lor. Dacă are dubii, domnul primar se poate uita pe înregistrările camerei video de lângă casa lui moş Andruşcă. Va vedea că sâmbăta şi duminica locuitorii zonei beneficiază de atenţia transportatorilor doar până puţin după ora amiezei , iar serile, după orele 19, sunt complet văduvite de prezenţa maşinilor transportatorilor privaţi. Mijloacele puţine ale municipalităţii nu au cum acoperi necesarul zonei…
Să îi amintesc domnului primar că ultimii ani au consemnat un asalt fără precedent asupra domeniului public prin tot felul de extinderi de spaţii de la parterul blocurilor sau prin apariţia a tot felul de gherete pe spaţiile verzi şi pe amenajările dintre blocuri?Ăia au ridicat acele construcţii cu de la sine putere? Dar monstruozitatea apărută în faţa Bibliotecii Municipale ? În afara orgoliului lui Flutur , care trebuia gâdilat, care a fost noima apariţiei acelei construcţii care nu se încadrează în arhitectura locului , obturează un spaţiu de cultură şi a fost ridicată cu preţui sacrificării unor arbor ice asigurau o pată de verdeaţă şi vreo câteva respiraţii de aer curat în plus. Câte mii de turişti (mai ales străini, că nu-i aşa ? aştia colcăie ,săracii, prin zonă şi nu găsesc direcţia) au trecut pragul acestei briliante investiţii?
Domul Lungu afirma că are proiecte de terminat. Ceea ce am văzut până acum ne-a dat măsura inspiraţiei sale. Poate că un proiect pe care chiar ar trebui să-l ia în consideraţie ar fi cel al unei retrageri onorabile acum…
Şi dacă spusele şefului de partid al domnului Lungu sunt adevărate,că un PDL-ist face de trei ori mai mult decât un USL-ist, atunci trebuie chiar şi ei să admită că disconfortul, pagubele directe în buzunarele sucevenilor, risipa de timp ,au fost într-adevăr la cote de cel puţin trei ori mai mari în toată această perioadă decât ar fi fost dacă ar fi fost concepute de cineva care chiar gândeşte şi este în stare să aibă un plan coerent. Vremea lui „hei-rup” a cam trecut. Nu trebuie (este imperativul vremurilor moderne) să munceşti mult şi aiurea cât mai cu seamă cu inteligenţă, cu noimă.

Reclame