La cîteva strângeri de mană distanţă

Un bun amic îmi zicea, nu demult, că datorită faptului că avem posibilitatea de a călători mai mult şi de a lega relaţii de amiciţie virtuală, ne aflăm la numai câteva strângeri de mână distanţă de câte o persoană foarte influentă, într-un mediu sau altul. De exemplu preşedintele Americii. Şi pentru că vorba are mult mai multă greutate atunci când e urmată de un exemplu, Ovidiu a luat-o bob cu bob. El e amic cu mine. Deci ne dăm mâna de câte ori ne vedem, într-o strângere bărbătească. Eu am avut ocazia să-l cunosc pe Steve Forbes care se numără printre prietenii şi sfătuitorii lui Donald Trump, cu care, normal, de câte ori se întâlneşte, dă mâna. Prin urmare, print-un lanţ foarte scurt, Ovidiu se află la numai trei strângeri de mână distanţă de Trump. După cum amicii lui se află cu numai un loc mai jos, ei dând mâna cu Ovidiu, care dă mâna cu mine, care am dat mâna cu Steve Forbes, care dă mâna cu Trump. Amuzant, dar atât de adevărat.
Descoperim deodată că prin tot ce au adus ultimele zeci de ani, nu numai distanţele geografice au dobândit alte dimensiuni, ci şi cele ale relaţiilor umane. Şi din acest punct începem să filosofăm. Am câştigat, oare, cu adevărat, datorită saltului tehnlogic sau am pierdut? Cât de profunde mai sunt relaţiile între oameni şi care sunt motivaţiile legăturilor ce se stabilesc în acestă zonă de intersecţie dintre uman şi digital?
Până una-alta, sunt bucuros că am avut ocazia să întâlnesc „în carne şi oase” mai multe personalităţi politice, artistice ori ale lumii afacerilor. Şi la fel de bucuros sunt de faptul că în lista mea de prieteni din mediul on line se afle doar persoane pe care chiar le cunosc şi cu care am lucruri în comun, chiar dacă în vreo câteva cazuri încă nu ne-am întâlnit faţă în faţă.
Mai jos, câteva personalităţi care se află la câteva strângeri de mână distanţă de amicii mei.
Sam Nujoma, primul preşedinte, fondatorul Namibiei moderne, Alessandra Mussolini, nepoata lui Il Duce, şi fondatoarea partidului Naţional Conservator din Italia, Steve Forbes, tăticul publicaţiilor Forbes.

 

Reclame